Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011

Η VODAFONE και ΑΒ Βασιλόπουλος σε άθλια προπαγάνδα

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ......Η VODAFONE ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ;;

Πριν από λίγες ημέρες η - εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα - εταιρεία κινητής τηλερωνίας και όχι μόνο, Vodafone, προέβαλε ένα διαφημιστικό το οποίο προέβαλε τα προϊόντα της εταιρείας. Στη διαφήμιση η οποία εξελίσσεται εντός ταξιδιωτικού γραφείου πίσω από τον υπάλληλο βρίσκονται δύο σημαίες. Και ώ του θαύματος: Η μια εκ των δύο σημαιών είναι η σημαία του θρυλούμενου κινήματος της "Ανεξάρτητης Κρήτης" (!) και η άλλη των νησιών Μάρσαλ του Ειρηνικού που ανεξαρτητοποιήθηκαν πριν μερικά χρόνια!


Για την αποκατάσταση της αλήθεια η εταιρεία και πιο συγκεκριμένα ο art director Μιχάλης Σαμιώτης έστειλε μια ανακοίνωση όπου εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο συνέβη το γεγονός.
Ακολουθεί η ανακοίνωση :


«Σχετικά με τη διαφήμιση της Vodafone σας γνωστοποιώ, ως art director του εν λόγω διαφημιστικού σποτ, ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο.
Η επιλογή της…επίμαχης σημαίας έγινε…εντελώς τυχαία, στη προσπάθεια να επιλέξουμε κάποια όχι τόσο γνωστή, με αποτέλεσμα ο φροντιστής (ο υπεύθυνος αντικειμένων- set dresser-) να επιλέξει αστόχως τη συγκεκριμένη σημαία.
Πρόκειται περί ατυχούς συμπτώσεως, χωρίς να κρύβεται πίσω από αυτό η παραμικρή σκοπιμότητα. Είναι γεγονός ότι σε μια διαφήμιση όλα είναι ελεγχόμενα και μελετημένα. Παρόλα αυτά, το ανθρώπινο λάθος συνέβαλε στο να δημιουργηθεί αυτή η παρεξήγηση.»


Aκριβώς επειδή περιμέναμε την απάντηση της εταιρείας δεν θελήσαμε να σχολιάσουμε το όλο θέμα. αλλά εδώ ανακύπτουν πλέον ζητήματα αξιοπιστίας της απάντησης αφού η σύμπτωση είναι κάτι παραπάνω από ... σύμπτωση. Και από μία εταιρεία η οποία ελέγχεται για το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο της παρακολούθησης του τηλεφώνου ακόμα και του πρωθυπουργού...
Λεπτομέρεια: Παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε πως παρακολουθούσε όλα τα τηλέφωνα των κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά τα έτη 2003-2005, το ΥΠΕΘΑ εξακολουθεί και προμηθεύεται υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας από την εν λόγω εταιρεία...

Μετά την
VODAFONE ακολουθησε 
το σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος (
Όμιλος Delhaize , Βέλγιο)Μάλιστα, το διαφημιστικό spot του Βασιλόπουλου αρχίζει λέγοντας: «Στα ΑΒ σεβόμαστε την παράδοση, επιλέγουμε φημισμένες περιοχές που χρόνια τώρα μας δίνουν τα πλούσια αγαθά τους». Όμως αν προσέξει κανείς καλύτερα τον χάρτη στη συνέχεια, η ΑΒ όχι μόνο δεν τρέφει κανένα σεβασμό στην παράδοση... Μάλλον ειρωνεύεται την παράδοση.


Η Μακεδονία στην οποία βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού και χρυσού σε όλη την Ευρώπη αλλά και η Θράκη με την τεράστια γεωπολιτική της σημασία και αξία και το πλουσιότατο υπέδαφος της, δεν συμπεριλαμβάνονται στον χάρτη που δημοσιεύει η αλυσίδα στο διαφημιστικό της...
ab-01
Καρέ από το διαφημιστικό spot του ΑΒ Βασιλόπουλου


Από το διαφημιστικό επίσης λείπει το μισό Αιγαίο, το Καστελόριζο, η Ζουράφα, τα Δωδεκάνησα, κ.α. Πιο συγκεκριμένα η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει διχοτομήσει το Αιγαίο με μια κάθετη γραμμή. Από εκεί μέχρι εκεί ίσως που εξυπηρετεί την Τουρκία η διχοτόμηση του Αιγαίου πελάγους.
Μια σημειολογία που πέρασε απαρατήρητη στην διαφήμιση της VODAFONE
Όλοι λίγο πολύ έχουν αναρωτηθεί τι είναι η σημαία δίπλα στην σημαία της «ανεξάρτητης» Κρήτης. Η δεύτερη σημαία στην διαφήμιση της VODAFONE είναι η σημαία των νησιών Μάρσαλ. Ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών με 62.000 κατοίκους, απέναντι σχεδόν από την Ιαπωνία το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε το 1986 με την βοήθεια των Αμερικανών. Με αντάλλαγμα η Δημοκρατία των Νησιών Μάρσαλ να παρέχει στις ΗΠΑ το έδαφος της για στρατιωτική χρήση και για δοκιμές πυρηνικών πυραύλων. Η Διεθνής Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει τα νησιά Μάρσαλ ως το πιο μολυσμένο σημείο του πλανήτη από πυρηνικά. Στα νησιά Μάρσαλ γίνονται πυρηνικές δοκιμές από το 1946
Τόσες συμπτώσεις σε ένα διαφημιστικό κινητής τηλεφωνίας διάρκειας 40 δευτερολέπτων;...

vodafone-before
Οι σημαίες της "ανεξάρτητης" Κρήτης και της Δημοκρατίας των Νησιών Μάρσαλ
στο πρώτο διαφημιστικό.
vodafone-after
Μετά την κατακραυγή στο internet, oι σημαίες διαγράφηκαν από το spot,
άφησαν όμως ανεξίτηλη τη σκιά τους... Γιατί μέσω των διαφημίσεων;
Η λογική είναι απλή. Τα διαφημιστικά spot προβάλλονται δεκάδες φορές ημερησίως σε τεράστιο τηλεοπτικό κοινό. Όσο οι τηλεθεατές παρακολουθούν την εξέλιξη του σεναρίου, μέσω της περιφερικής όρασης στο υποσυνείδητο τους εντυπώνονται εικόνες, μηνύματα και σύμβολα προκειμένου να δημιουργηθεί η οικειότητα προς αυτά. Όταν αυτά τα μηνύματα, οι εικόνες και τα σύμβολα εμφανισθούν πιο δυναμικά στο μέλλον το τηλεοπτικό κοινό θα τα γνωρίζει ήδη, θα έχει αποδεχθεί την ύπαρξη τους χωρίς να έχει κανένα λόγο να τα αρνηθεί. Ουσιαστικά, αυτό που γίνεται είναι μια εξοικείωση της κοινής γνώμης με αλλαγές που συμβαίνουν και που θα συμβούν για να μειωθεί η αντανακλαστική ισχύς της και να μην υπάρξουν αντιδράσεις όταν εκδηλωθούν φανερά πλέον τέτοια φαινόμενα «ανεξαρτητοποιήσεων».

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ;
Η Κρήτη λόγο της θέσης της εχει τεράστια Στρατηγική σημασία. Ελέγχει την Ευρωπη, την Αφρική, την μέση Ανατολή και την Ασία καθως και τις Θαλάσσιες οδούς εμπορίου και τα πετρελαια της διώρυγας του Σουέζ.
Το όλο θέμα έχει σαν αφετηρία την ημερομηνία 1912-13 κατά την οποία υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου. Μέχρι τότε η Κρήτη κι από το 1898 (τυπικά από το 1896, βάσει της συνθήκης του Βερολίνου), αποτελούσε αυτόνομο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (με ταυτόχρονο έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων), με όνομα «Κρητική Πολιτεία» και πρωτεύουσα τα Χανιά, ενώ είχε και δική της σημαία, βουλή, χωροφυλακή (υπό ξένη διοίκηση), σύνταγμα, ύμνο, νομίσματα, παράσημα κ.α., τα οποία ήταν, κατά βάση, παραλλαγές των αντίστοιχων του ελληνικού κράτους.
Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» βασίζονταν σε μια παραλλαγή της ελληνικής σημαίας του 1822. Τα τρία γαλάζια τεταρτημόρια, συμβόλιζαν την χριστιανική-ελληνική πλειοψηφία της Κρήτης. Το πρώτο όμως από τα τεταρτημόρια (χρώματος ερυθρού, το οποίο αποδίδεται στην μουσουλμανική-τουρκική μειονότητα) το οποίο απεικόνιζε το λευκό αστέρι, συμβόλιζε και δήλωνε την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί .
Ως εκ τούτου, η σημαία δεν συμβόλιζε την ανεξάρτητη Κρήτη (όπως δυστυχώς, λανθασμένα πιστεύουν πολλοί και την αναρτούν με «υπερηφάνεια»), αλλά την υποταγή στην Οθωμανική Πύλη, καθώς το νησί εξακολουθούσε να αποτελεί εδαφικό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η σημαία λοιπόν της Κρητικής Πολιτείας, πέραν της όποιας ιστορικής σημασίας και παρουσίας της στην νεότερη ιστορία, δεν αποτελεί σύμβολο το οποίο θα πρέπει να δημιουργεί «ρίγη» συγκίνησης και συναισθήματα «υπερηφάνειας»,σε κανέναν Έλληνα και πολύ περισσότερο σε κανέναν Κρητικό.
Η ΚΡΗΤΗ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ"
Ουδέποτε υπήρξε ανεξάρτητο κράτος της Κρήτης, αλλά μια (ημι)αυτόνομη και πλήρως ελεγχόμενη περιοχή από τις Μεγάλες Δυνάμεις.


ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΑΛΛΩΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Κατά το πέρασμα των χρόνων , κάθε περιοχή της Ελλάδας , ανάλογα με την περίσταση , είχε και την δική της σημαία . Δηλαδή πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν , όλες οι περιοχές , και να γίνει κάθε νησί που συνέβαλε στην ανεξαρτησία της Ελλάδας , και κάθε ηπειρωτική περιοχή , που αγωνίστηκε στην επανάσταση ;12b.jpg
Σχεδίασμα σημαίας Γραικοτουρκικής (raya) την οποία έφεραν τα ελληνικά εμπορικά πλοία των νήσων. "Υστέρα από τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, το Ι774, που επέτρεπε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στις θάλασσες των πλοίων που έφεραν τη ρωσική σημαία, η Υψηλή Πύλη παραχώρησε στους ραγιάδες το δικαίωμα να φέρουν στα πλοία των δική τους σημαία, με τρεις ζώνες, δύο ερυθρές και μία κυανή.

02b.jpg
Σχεδίασμα της τρίχρωμης σημαίας της «Ελληνικής Δημοκρατίας» που πρότεινε ο Ρήγας Φεραίος.36b.jpg
Σημαία Κυπρίων αγωνιστών του 1821, με την επιγραφή ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΙ-ΠΑΤΡΗΣ ΚΗΠΡΟΥ.


42b.jpg
Σημαία του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη, με οκτώ οριζόντιες γραμμές και κυανό σταυρό.


23b.jpg

Επίσημη σημαία της Διοικήσεως της νήσου Σάμου 

 ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΑΛΛΕΡΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΕΝΕΤΩΝ ΚΡΗΤΗ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΘΑ  ΣΚΙΑΘΟΣ 1807


ΣΗΜΑΙΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ

ΣΗΜΑΙΑ ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΤΣΩΝΗ


ΣΗΜΑΙΑ Ναυάρχου των Ψαρών (11 Απριλίου 1821). Κ. Νικοδήμου


Σημαία της Σάμου


ΣΠΑΧΗΔΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΥΔΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ 


(ΥΔΡΑ - ΣΠΕΤΣΕΣ - ΨΑΡΑ - ΣΑΜΟΣ - ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ)
25b.jpg
Λάβαρο από την Βόρειο Ήπειρο. Φέρει τέσσαρας ερυθρούς βυζαντινούς δικεφάλους αετούς στις τέσσαρες γωνίες και σταυρό κυανό εις το κέντρο. 

08b.jpg
Σημαία που έφερε ο Ανδρέας Λόντος κατά την είσοδό του στην Πάτρα το 1821

35b.jpg
Σημαία Μακεδόνων αγωνιστών του 1821, με την επιγραφή ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΗhttp://elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=7263:Μετά-τη-VODAFONE,-ο-ΑΒ-Βασιλόπουλος-διχοτομεί-το-Αιγαίο-και-εξαφανίζει-από-τον-χάρτη-Μακεδονία-και-Θράκη&catid=87:epikairotita&Itemid=277


http://www.triklopodia.com/2011/02/vodafone_08.html


http://www.knossopolis.gr/2010-09-08-21-43-18/321--vodafone-.html


http://math-telos-agras.pblogs.gr/2009/03/shmaies-ths-epanastashs-toy-1821-4.htmlΜε αφορμή το e-mai του DinosΜετά την διαφήμιση της VODAFONE στην οποία εμφανιζόταν η σημαία της «ανεξάρτητης» Κρήτης, την οποία η VODAFONE απέσυρε μετά από την κατακραυγή - στην οποία ΔΕΝ συμμετείχαν τα κανάλια - την σκυτάλη πήρε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος. Σε χάρτη που εμφανίζει σε διαφημιστική ταινία της, η ΑΒ χαρίζει το μισό Αιγαίο και εξαφανίζει την Θράκη και ολόκληρη σχεδόν η Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ad24.gr

Τα Καλύτερα της Εβδομάδας

Advertising