Σάββατο, 12 Μαρτίου 2011

H Ισχυρότερη Βόμβα Που Κατακευάστηκε Ποτέ

Στις 30 Οκτωβρίου 1961, το ισχυρότερο όπλο που...... κατασκευάστηκε ποτέ από την ανθρωπότητα εξερράγη πάνω από το νησί Novaya Zemlya στην Αρκτική Θάλασσα.

Η συσκευή με κωδικό "Ivan" ήταν μια πολυβάθμια βόμβα υδρογόνου που κατασκευάστηκε σε μόνο δεκαπέντε εβδομάδες από τους μηχανικούς της ΕΣΣΔ, χρησιμοποιώντας off-the-shelf τμήματα πυρηνικών όπλων. 


Η κατασκευή του ΄΄Ivan΄΄, βασίστηκε σε μελέτες του . Andrei Sakharov .

Προορίστηκε ως επίδειξη της σοβιετικής ανωτερότητας κατά τη διάρκεια της περιόδου σοβαρής έντασης μεταξύ της ΕΣΣΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι Ρώσοι είχαν δημιουργήσει το τείχος του Βερολίνου μόνο δύο μήνες νωρίτερα, και είχαν τελειώσει τρίχρονη ανάπαυλα στην ατμοσφαιρική δοκιμή πυρηνικών όπλων.
Πριν το Ivan, η μεγαλύτερη έκρηξη που ο κόσμος είχε δει ήταν 15 μεγάτόνων, ένα γεγονός που προκάλεσε ένα σύννεφο μανιταριών πέντε χιλιομέτρων. Η έκρηξη του Ivan ήταν πάνω από τρεις φορές ισχυρότερη, παρά το γεγονός ότι η συσκευή αποτράπηκε σκόπιμα να λειτουργήσει στην πλήρη δυνατότητά της. 
Το ολοκληρωμένο όπλο ζύγιζε 27 τόνους και αν και ήταν τεχνικά δυνατόν να παραδοθεί από αεροσκάφος, ήταν πάρα πολύ μεγάλο για να εγκατασταθεί μέσα στον κόλπο βομβών του μεγαλύτερου σοβιετικού βομβαρδιστικού αεροπλάνου εκείνης της εποχής, το TU-95.


 
Συνεπώς, το TU-95 έτυχε τροποποίησης ειδικά για το στόχο αυτό, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης των πορτών βομβών για να επιτρέψουν στη βόμβα να προεξέχει από το αεροπλάνο, και ένα επίστρωμα ενός πρόσθετου αντανακλαστικού χρώματος για να ελαχιστοποιηθεί η ζημία θερμότητας από τη βόμβα.Το Ivan συνδέθηκε επίσης με ένα αλεξίπτωτο για να το αποτρέψει να πέσει πάρα πολύ γρήγορα, δίνοντας στο βομβαρδιστικό αεροπλάνο επαρκή χρόνο φύγει από την εμβέλεια του όπλου.Επειδή το πρόγραμμα έπρεπε να πραγματοποιηθεί γρήγορα, ένα μεγάλο μέρος της μαθηματικής ανάλυσης δεν έγινε, και οι εκτιμήσεις χρησιμοποιήθηκαν αντ' αυτού.
Αυτό οδήγησε στην αβεβαιότητα για την απόδοση των συστημάτων, και τελευταίας στιγμής τροποποιήσεις σχεδίων.
Παρά τις αμφιβολίες και τις αβεβαιότητες, στις 30 Οκτωβρίου 1961, ένα TU-95 έριξε το Ivan από ύψος 34.500 ποδιών πάνω από την περιοχή πυρηνικων δοκιμών του νησιού Novaya Zemlya. Οι βαρομετρικοί αισθητήρες του όπλου πυροδότησαν τη βόμβα στα 13.000 πόδια στις 11:32 το πρωί. 

Παρά το νεφελώδη καιρό, η λάμψη του φωτός ήταν ορατή σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.


 Η γιγαντιαία βόμβα απελευθέρωσε 3800 φορές περισσότερη εκρηκτική ενέργεια από τη βόμβα της Χιροσίμα, ισοδύναμη με πενήντα εκατομμύρια τόνους TNT.Εκατό χιλιόμετρα από την περιοχή έκρηξης, η θερμότητα θα είχε προκαλέσει εγκαύματα τρίτου βαθμού.
Το ατμοσφαιρικό κύμα της έκρηξης ταξίδεψε γύρω από τη γη τρεις φορές προτού διαλυθεί. 
Το σύννεφο μανιταριού που ακολούθησε ήταν τεράστιο. Είχε ύψος εξήντα χιλιομέτρων στον ουρανό και διάμετρο περίπου σαράντα χιλιομέτρων. Ο ιονισμός από την έκρηξη σταμάτησε τις ραδιοεπικοινωνίες για μια ώρα.Λίγο καιρό μετά από την έκρηξη, μια ομάδα αποστάλη για να πάρει φωτογραφίες.
Ένας μάρτυρας υπέβαλε έκθεση:
"Η επίγεια επιφάνεια του νησιού έχει ισοπεδωθεί έτσι ώστε μοιάζει με μια αίθουσα παγοδρομίας πατινάζ. Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τους βράχους. Το χιόνι έχει λειώσει και οι πλευρές και οι άκρες τους είναι λαμπρές. Δεν υπάρχει ούτε ένα ίχνος ανεπίπεδου εδάφους… Όλα σε αυτήν την περιοχή έχουν καθαρίσει, έχουν λειώσει και έχουν φυσηχθεί μακριά."

 Η ανάλυση της έκρηξης έδειξε ότι ο τομέας πλήρους καταστροφής είχε ακτίνα εικοσι πέντε χιλιομέτρων από το σημείο έκρηξης της βόμβας. 

Το Ivan, που μερικές φορές αναφέρεται ως "τσάρος Bomba" ή "βασιλιάς των βομβών", σχεδιάστηκε αρχικά για να παράγει μια έκρηξη 100 μεγατόνων, αλλά οι Σοβιετικοί αποφάσισαν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έναν πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο ραδιενεργής τέφρας και ότι θα ήταν αδύνατον το αεροπλάνο να φθάσει σε ασφαλές μέρος πριν την εκπυρσοκρότηση.
 Πριν από τη δοκιμή, οι μηχανικοί αντικατέστησαν μια μερίδα του ραδιενεργού ουρανίου με μια πλαστογράφηση μολύβδου, που έκοψε την εκρηκτική δυνατότητά του Ivan στο μισό, στους 50 μεγατόνους "μόνο".
 Ακόμη και με την μισή δύναμη, το Ivan ήταν τόσο ισχυρό που ήταν απολύτως μη πρακτικό να χρηιμοποιηθεί σε πραγματική περίπτωση.
Ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας της έκρηξης ακτινοβολήθηκε προς στο διάστημα και η ραδιενέργεια που ακτινοβολήθηκε επίπεδα θα είχε οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα για τα ρωσικά συμφέροντα.
Εξυπηρέτησε περισσότερο ως μια επίδειξη δύναμης και από αυτή τη άποψη, εξυπηρέτησε το σκοπό του. Ευτυχώς, κανένα άλλο όπλο με την ογκώδη καταστρεπτική δύναμη του Τσάρου Bomba δεν έχει χτιστεί ποτέ.
Ένα βίντεο για την ισχυρότερη βόμβα που κατασκευάστηκε ποτέ από ντοκυμαντέρ μπορείτε να δείτε παρακάτω


 http://www.yeoua.com/_mgxroot/page_10782.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ad24.gr

Τα Καλύτερα της Εβδομάδας

Advertising