Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Γρίπη - Κρυολόγημα...Σημειώσατε...Χ

Γιατί ο πυρετός......δεν ξέρει από Σαββατόβραδα.


Τα μάτια σας «τρέχουν», οι μύες σας πονούν, ο βήχας σας επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, και το μόνο που θέλετε είναι να μπείτε στο κρεβάτι και να μην σηκωθείτε από εκεί.
Τι έχετε, όμως; Γρίπη ή κρυολόγημα;
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα.

Το κοινό κρυολόγημα
Ο μέσος ενήλικας αναπτύσσει δύο έως τέσσερις φορές τον χρόνο κοινό κρυολόγημα - μια ιογενή φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Κάθε φορά, η ασθένεια διαρκεί μία εβδομάδα περίπου, αν και μερικές φορές φθάνει τις δύο εβδομάδες, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε ένας από εμάς θα περάσει συνολικά δύο ή τρία χρόνια της ζωής του κρυολογημένος.Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς, οι οποίοι μεταλλάσσονται ελαφρώς κάθε χρόνο. Η πληθώρα και η ικανότητα μεταλλάξεώς τους είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να επινοηθεί κάποιο εμβόλιο ή ριζική θεραπεία. Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται με τα μολυσμένα, μικροσκοπικά σταγονίδια υγρού που παράγονται όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Τα σταγονίδια αυτά μπορεί να εισπνευσθούν απ' οποιονδήποτε βρίσκεται σε «ακτίνα βολής» ή να μολύνουν τα χέρια ή τα προσωπικά αντικείμενα του πάσχοντος - και από εκεί να «περάσουν» σε άλλα άτομα μέσω των χεριών.Από τη στιγμή που θα μολυνθείτε με έναν από τους ιούς του κρυολογήματος έως την στιγμή που θα αναπτύξετε τα πρώτα συμπτώματα, θα μεσολαβήσουν 48 ώρες περίπου - τόσος είναι ο χρόνος επωάσεως των υπαίτιων ιών. Τα πρώτα συμπτώματα που θα αναπτύξετε πιθανώς θα είναι συνάχι και φτάρνισμα. Στην αρχή είναι επίσης πιθανό να πονάει ο λαιμός σας, ενώ στη συνέχεια θα βήχετε, δίχως όμως να έχετε φλέγματα (μη παραγωγικός βήχας).
Αν είστε κρυολογημένοι, πιθανώς θα αισθάνεστε ότι μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές ασχολίες σας και ότι δεν χρειάζεται να παραμείνετε στο κρεβάτι.Η κύρια διαφορά του απλού, κοινού κρυολογήματος από τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις είναι η απουσία υψηλού πυρετού: η σωματική θερμοκρασία των ασθενών συνήθως είναι χαμηλότερη από 38 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα από 3 έως 4 μέρες, ή μια εβδομάδα το πολύ, τα συμπτώματά σας θα αρχίσουν να υποχωρούν.
Μολονότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος υπάρχουν όλο τον χρόνο, είναι πιθανότερο να εκτεθείτε σε αυτούς τον χειμώνα, επειδή περνάτε περισσότερες ώρες σε κλειστούς χώρους και έρχεστε σε στενή επαφή με περισσότερους ανθρώπους.Η συχνότητα των κρυολογημάτων φαίνεται να αυξάνεται, παρ' όλο που δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των υπαίτιων ιών τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ρόναλντ Έκκλς, από το Κέντρο Κοινού Κρυολογήματος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, «η αυξημένη συχνότητα μπορεί να αποδοθεί σε δύο παράγοντες: στην αύξηση του αστικού κυρίως πληθυσμού που έχει ως συνέπεια να μεταδίδονται ευκολότερα οι υπαίτιοι ιοί, και στο στρες το οποίο εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι σήμερα πιο συχνό απ' όσο μια 30ετία».
Στην αύξηση των κρουσμάτων μπορεί ακόμη να συμβάλλει το γεγονός πως τα παιδιά πηγαίνουν σε ολοένα και πιο μικρή ηλικία στο σχολείο. «Η χρήση των βρεφονηπιακών σταθμών είναι πλέον διαδεδομένη», λέει ο καθηγητής Έκκλς. «Όταν, όμως, πηγαίνει σε ένα σταθμό ένα μικρό παιδί με ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι ευάλωτο στις διάφορες λοιμώξεις. Και όταν κάποια στιγμή μολυνθεί αυτό, μπορεί να μεταδώσει τη λοίμωξη στα λοιπά μέλη της οικογένειάς του».Η γρίπη
Κάθε χρόνο, 3.000 έως 4.000 άτομα μόνο στη Μεγάλη Βρετανία πεθαίνουν από επιπλοκές της γρίπης - ένας αριθμός ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα σε περίπτωση επιδημίας για να φθάσει ή να ξεπεράσει τις 20.000. Οι βρετανοί ειδικοί εκτιμούν ότι τις έξι έως οκτώ εβδομάδες που διαρκεί κάθε χρόνο η «εποχή της γρίπης», βλέπουν 100 έως 200 πάσχοντες ανά 100.000 πληθυσμού την εβδομάδα. Σε περίπτωση επιδημίας, ο αριθμός των πασχόντων φθάνει τους 400 την εβδομάδα.Υπάρχουν δύο κύριοι ιοί που προκαλούν γρίπη: ο ιός της γρίπης Α και ο Β. Ο ιός της γρίπης Α προκαλεί πιο σοβαρή μορφή της νόσου, και αποτελεί την πιο συνήθη αιτία των επιδημιών, ενώ ο Β προκαλεί ηπιότερη μορφή της νόσου και εξάρσεις, οι οποίες συνήθως περιορίζονται σε μια γεωγραφική περιοχή. Με το πέρασμα των χρόνων, οι ιοί μεταλλάσσονται ελαφρώς, και αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρασκευάζεται κάθε χρόνο διαφορετικό εμβόλιο γρίπης. Ωστόσο, ο ιός Α μπορεί κάποια στιγμή να υποστεί σημαντική μετάλλαξη, οδηγώντας σε έναν νέο ιό στον οποίο δεν έχουμε ανοσία. Σε τέτοια περίπτωση, το επακόλουθο μπορεί να είναι μια μεγάλη επιδημία γρίπης ή ακόμα και μια πανδημία (παγκόσμια επιδημία).Η γρίπη είναι μια λοίμωξη της μύτης, του λάρυγγα, των βρόγχων και των πνευμόνων. Και αυτή μεταδίδεται με τα μολυσμένα σταγονίδια που παράγει ο βήχας και το φτάρνισμα.
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις, οι ιοί της γρίπης δεν προκαλούν την ναυτία, τον έμετο και την διάρροια της επονομαζόμενης «γρίπης του στομάχου». Τα συμπτώματα αυτής της «γρίπης» οφείλονται σε άλλους μικροοργανισμούς, όπως ο ροταϊός και τα βακτήρια σαλμονέλα και Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο).Η πρώτη ένδειξη ότι έχετε γρίπη είναι η αιφνίδια έναρξη των συμπτωμάτων. Ο πυρετός, τα ρίγη, ο πονοκέφαλος και η έντονη κόπωση εμφανίζονται απότομα και σχεδόν ταυτοχρόνως. Ο πυρετός συχνά είναι υψηλός - πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου - και συνήθως διαρκεί έως τρεις ημέρες. Είναι επίσης πολύ πιθανό να αισθάνεστε πόνους στους μυς, κυρίως της πλάτης, των χεριών και των ποδιών, καθώς και να αισθάνεστε εξαντλημένοι, με συνέπεια να μην μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Η κούραση ενδέχεται να επιμείνει για αρκετό καιρό έπειτα από την ανάρρωση από τα αρχικά συμπτώματα.
Αν κατά τα άλλα είστε υγιείς, η γρίπη δεν θα σας ταλαιπωρήσει ιδιαιτέρως. Αν, όμως, είστε άνω των 65 ετών ή πάσχετε από υποκείμενες ασθένειες, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονία.Βήχας και πονόλαιμος
Ο βήχας και ο πονόλαιμος μπορεί να συνοδεύουν ή να ακολουθήσουν μια ιογενή λοίμωξη, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.
Οι ειδικοί εκτιμούν, ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους αναπτύσσει πονόλαιμο κάθε χρόνο, ενώ το 10% των ιατρικών επισκέψεων οφείλονται σε αυτόν. Ο πονόλαιμος αποτελεί συνήθως ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δέχεται επίθεση από έναν ιό ή βακτήριο. Το 70% περίπου των κρουσμάτων πονόλαιμου οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις.
Ο βήχας, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι παραγωγικός ή ξηρός (μη παραγωγικός). Ο παραγωγικός βήχας είναι αυτός που συνοδεύεται από αποβολή φλεγμάτων, δηλαδή περιττών εκκριμάτων από τους πνεύμονες. Ο ξηρός βήχας είναι λιγότερο συχνός, και μπορεί να οφείλεται σε ευαισθησία της αναπνευστικής οδού.Τι να κάνετε
Αν αισθάνεστε τα πρώτα συμπτώματα της γρίπης ή του κρυολογήματος, αλλά είστε υγιείς κατά τα άλλα, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε άφθονα υγρά και να αναπαύεστε. Ένα αναλγητικό, αντισταμινικό ή αποσυμφορητικό φάρμακο, από αυτά που διατίθενται και χωρίς ιατρική συνταγή, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε κάπως καλλίτερα καθώς περιμένετε την κορύφωση της επίθεσης του υπαίτιου ιού.
Αντιβιοτικό φάρμακο δεν χρειάζεστε, διότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνον εναντίον βακτηριογενών λοιμώξεων, και όχι ιογενών. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό, αν φοβάται ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη μιας βακτηριογενούς επιπλοκής, όπως η βακτηριακή πνευμονία.
Αν είστε άνω των 65 ετών ή πάσχετε από κάποιο υποκείμενο νόσημα, συμβουλευθείτε δίχως καθυστέρηση τον γιατρό σας - κυρίως εάν παρατηρήσετε κάποιο σύμπτωμα που μοιάζει να μην σχετίζεται με την ίδια την γρίπη ή το κρυολόγημα που σας ταλαιπωρεί.Τα συμπτώματα του κρυολογήματος
1. Αρχίζει βαθμιαία
2. Ήπιος πυρετός έπειτα από το πρώτο 24ωρο
3. Φυσιολογική όρεξη
4. Ελαφρύς πονοκέφαλος
5. «Μπούκωμα» ή συνάχι με φτάρνισμα
6. Πονόλαιμος
7. Αίσθημα κοπώσεωςΤα συμπτώματα της γρίπης
1. Αρχίζει απότομα
2. Πυρετός μέσα στο πρώτο 24ωρο
3. Ανορεξία
4. Έντονος πονοκέφαλος
5. Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
6. Ναυτία και έμετος
7. Εξάντληση

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=10&articleID=4699&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ad24.gr

Τα Καλύτερα της Εβδομάδας

Advertising