Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011

Bλαστοκύτταρα...Τι ισχύει?

Είναι η λύση για κάθε μελλοντική ασθένεια?Ή είναι η μεγαλύτερη οικονομική απάτη ?
Και τι δεν ακούμε σχετικά με τα βλαστοκύτταρα και ,  την μελλοντική εφαρμογή τους .
Ειδικά στα μαιευτήρια όπου μεγάλο μέρος των γυναικολόγων , προτείνουν σε νέους γονείς την φύλαξη των βλαστοκυττάρων του μωρού τους , με σκοπό την μελλοντική ευγνωμοσύνη που θα τους αποδώσει , αν σε κάποια περίπτωση τα χρειαστεί  .

Τι λένε όμως για αυτό , ιατροί και εκπρόσωποι Τραπεζών φύλλαξης βλαστοκυττάρων ?Σε άρθρο του vita.gr , η κ. Γιούλα Bάρλα-Λευθεριώτη, διευθύντρια του Aνοσοβιολογικού Tμήματος στο Mαιευτήριο «Έλενα Bενιζέλου», αναφέρει τα εξής .

΄΄ Tο αίμα που λαμβάνεται από τον ομφάλιο λώρο, αφού αυτός αποκοπεί από το μωρό, είναι πολύτιμο Kαι αυτό επειδή περιέχει κύτταρα που  αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην ίαση αιματολογικών νοσημάτων, όπως η λευχαιμία.΄΄
«Πηγή των αιμοποιητικών κυττάρων δεν είναι μόνο το αίμα του ομφάλιου λώρου, αλλά και το ίδιο μας το αίμα», μου εξήγησε η κ. Bάρλα.Στα ΝΕΑ σε ερώτηση δημοσιογράφου , υποδιόμενο τον ενδιαφερόμενο γονέα  , ο υπεύθυνος της εταιρίας φύλαξης βλαστοκυττάρων είναι κατηγριμαικός .

΄΄Λευχαιμία; Τα βλαστοκύτταρα του παιδιού σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση της λευχαιμίας, όχι όμως στην περίπτωση που νοσεί το ίδιο το παιδί. Δεν συνιστάται αυτή η χρήση΄΄ .


«το ομφαλικό μόσχευμα του ασθενούς δεν είναι κατάλληλο για μεταμόσχευση προς τον ίδιο, επειδή είτε πάσχει σίγουρα και το ίδιο (σε κληρονομικές παθήσεις όπως είναι η μεσογειακή αναιμία) είτε πάσχει δυνητικά (σε περιπτώσεις εμφάνισης λευχαιμίας τα πρώτα έτη της ζωής)». 


Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί επιμένουν στην ενίσχυση των δημόσιων τραπεζών ομφαλικών μοσχευμάτων που λειτουργούν με γνώμονα τη δημόσια υγεία.
Oι Δημόσιες Tράπεζες λειτουργούν όπως η αιμοδοσία: «δίνουμε όλοι για όλους».
Δίνοντας το αίμα από τον ομφάλιο λώρο του παιδιού σας εκεί, ουσιαστικά κάνετε «δωρεά οργάνου», για την ακρίβεια, αιμοποιητικών κυττάρων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον πάσχοντα μυελό των οστών σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.
Kάθε χρόνο πραγματοποιούνται παγκοσμίως περισσότερες από 1.500 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών με μονάδες αίματος από τις δημόσιες τράπεζες (συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 8.000 μεταμοσχεύσεις).

Αυστηροί κανόνες
Όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, η συλλογή οφμαλοπλακουντιακού αίματος διέπεται από αυστηρούς κανόνες, γι΄ αυτό και πιστοποιημένοι διεθνείς οργανισμοί αρνούνται την συνεργασία τους με ιδιωτικές τράπεζες, με την αιτιολογία πως στην πλειονότητά τους δεν υπόκεινται σε έλεγχο.
Οι δημόσιες τράπεζες πετούν το 60%-70% των μοσχευμάτων που συλλέγονται, οταν εντοπίζεται μικρή ποσότητα κυττάρων στο μόσχευμα, ο ασκός συλλογής είναι μολυσμένος ή παρατηρούνται πήγματα τότε το αίμα απορρίπτεται ως ακατάλληλο.


Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Washington, κ. Γιώργος Σταματογιαννόπουλος, κατά το 20ό Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, καταρρίπτοντας τις «μυθικές» διαστάσεις που έχουν λάβει οι δυνατότητες που προσφέρουν τα βλαστικά κύτταρα.

«Αποδείχθηκε εκ των υστέρων, πως όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν “φούσκες” και οι όποιες πρώτες ενδείξεις οφείλονταν σε τεχνικά σφάλματα». 


Επέμεινε πως το βλέμμα της επιστήμης επικεντρώνεται στον πυρήνα των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων ,ύστερα από την ανακάλυψη πως αυτά μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς να απαιτείται χρήση εμβρύων. Η κ. Bάσια Γκιόκα, υπεύθυνη Ποιοτικού Eλέγχου της Δημόσιας Tράπεζας Oμφαλοπλακουντιακού Αίματος αναφέρει στο vita.gr  , πως «Aυτή είναι και η συνήθης παρανόηση των γονιών», και πως εξηγεί στους γονείς ότι εκτός από τα αιμοποιητικά «βλαστοκύτταρα» του ομφάλιου λώρου, υπάρχουν και αυτά του εμβρύου των τριών εβδομάδων, που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οποιονδήποτε ιστό ή όργανο του σώματος.

Μεγάλη αίσθηση έκανε το ντοκυμαντέρ του ΕΞΑΝΤΑ , το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις εδω. Επείσης μπορείς να παρακολουθήσεις ένα βιντεο με ωραία γραφικά , που εξηγεί τι ειναι τα βλαστοκύτταρα, με απλά λόγια , εδώ.(Αγγλικά)

 

http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4573592

http://exandas.ert.gr/el/ola-ta-ntokimanter


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ad24.gr

Τα Καλύτερα της Εβδομάδας

Advertising